BAJDEN ĆE DA DOBIJE FRAS! Ameri će poludeti od BESA, pazite samo šta se UPRAVO DEŠAVA! Opasno se zahuktava...
Džo Bajden i Benjamin Netanjahu, Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

varniči

BAJDEN ĆE DA DOBIJE FRAS! Ameri će poludeti od BESA, pazite samo šta se UPRAVO DEŠAVA! Opasno se zahuktava...

Izrael je rano u utorak preuzeo kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafa ka Egiptu, koji je bio glavni ulaz za pomoć opkoljenoj Gazi

Objavljeno:

Izraelska vojska je danas granatirala Rafu, i to u vreme kada je predsednik SAD Džozef Bajden najoštrije do sada upozorio Izrael da će zaustaviti isporuke oružja ako počne ofanziva na taj grad na jugu Pojasa Gaze.

Izrael je već, uprkos međunarodnom protivljenju, poslao tenkove i izvodi "ciljane upade" u pogranični grad, za koji tvrdi da je uporište preostalih bataljona Hamasa.

U gradu i okolini je na hiljade raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od sukoba u drugim delovima Gaze.

Novinari Frans presa javili su da je Rafa žestoko granatirana jutros, a izraelska vojska je kasnije saopštila da takođe napada pozicije Hamasa severnije, u centralnom delu palestinske enklave.

U intervjuu za Si-En-EN (CNN) u sredu Bajden je upozorio da će zaustaviti snabdevanje američkim oružjem Izraela ako pokrene kopnenu ofanzivu u Rafi, čime već dugo preti.

Ta zemlja je danas Bajdenovu pretnju ocenila kao "razočaravajuću".

"Ako oni idu u Rafu ja ne isporučujem oružje koje je korišćeno u gradovima. Nećemo im isporučiti artiljerijsko i ostalo oruđe i oružje", rekao je Bajden.

Izrael je rano u utorak preuzeo kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafa ka Egiptu, koji je bio glavni ulaz za pomoć opkoljenoj Gazi.

Bela kuća je tada osudila ometanje humanitarnih isporuka i državni sekretar SAD je kasnije potvrdio da je Vašington pauzirao s isporukom teških bombi jer Izrael nije odgovorio na zabrinutost zbog upada u Rafu.

"Civili bivaju ubijeni u Gazi kao posledica tih bombi. To je jednostavno pogrešno", rekao je Bajden.

Džo Bajden i Benjamin Netanjahu
Džo Bajden i Benjamin Netanjahu foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

SAD zajedno sa Egiptom i Katarom ulažu velike napore na pregovrima u Kairu da se postigne prekid vatre u sedmomesečnom ratu.

Rat su izavali napadi palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom koji su se 7. oktobra prošle godine iz Gaze ubacili na jug Izraela ubivši oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteli i odveli više od 250 talaca od kojih je oko 130 i dalje zatočeno.

U Gazi je u izraelskoj odmazdi ubijeno najamnje 34.844 Palestinaca, uglavnom žena i dece.

Izraelska vojska je u sredu objavila da je otvorila drugi veliki prelaz za isporuku pomoći u Gazu Kerem Šalom, kao i prelaz Erez.

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) je međutim saopštila da je Kerem Šalom, zatvoren zbog raketnog napada u nedelju u kojem su ubijena četiri izraelska vojnika, ostao zatvoren.

U međuvremenu je jedan raseljeni Palestinac u Rafi rekao da je život u tom gradu potpuno stao, da su ulice prazne i ljudi žive u ekstremnom strahu i beskrajnoj uznemirenosti, te da se mesta za koja izraelska vojska kaže da su bezbedna takođe bombarduju.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.